Informace o stavbě domu, bydlení a zahrádce. Spousta nápadů, návrhů a inspirací.

Jak uspořádat kuchyň – myslete na proces vaření a ergonomii

Zařizujete si nový byt či dům a ještě nemáte zcela jasno v tom, jak by měla vypadat vaše kuchyně? Kuchyňská linka je totiž srdcem domova. Pokud je vaření nebo pečení vaší vášní, rozhodně byste to neměli brát na lehkou váhu. V kuchyni strávíte značnou část vašeho života a proto byste se v ní měli cítit dobře.

kitchen-728727_1280

V závislosti na velikosti prostoru se nám jistě nabízí možnost výběru půdorysu kuchyňské linky. Stále nejčastěji řešená je kuchyň do tvaru písmene L. Hned poté následuje tvar písmene U. Nejčastějším problémem v těchto případech bývá složitá využitelnost rohových skříněk. Moderní kuchyně jsou stavěny do dvou souběžných linek. Elegantně je tak vyřešen problem s rohovými skříňkami. Je však třeba, aby bylo pro tento typ uspořádání dostatek místa.

 

Celý prostor si můžeme představit jako několik základních přípravných zón, kterými procházíme během procesu vaření, pečení pokrmů. Od nákupu a vybalení potravin do ledničky či spíže, přes jeho umytí v dřezu. Následuje příprava, chystání, krájení a míchání na pracovní desce. Poté, dle receptu využijeme troubu, mikrovlnku nebo varnou desku nad kterou máme instalovanou digestoř. Nezapomeneme nechat kousek volného pracovního prostoru na odkládání horkých hrnců nebo pánviček. Závěrem opět využijeme dřez nebo myčku.

 

Na českém trhu jsou nám nabízeny rozličné další malé domácí spotřebiče. Může se jednat o klasické varné konvice, kávovary, topinkovače nebo toustovače, které má v kuchyni mnoho českých domácností. Pokud je využijete, můžete si zakoupit i odšťavnovač, domácí pekárnu, vaflovač nebo třeba i přístroj na výrobu jogurtů a zmrzliny.

 

Při rozmýšlení nad naši novou kuchyňskou sestavou myslíme:

 

  • Na ergonomii – aby nás záda nebolela a na logiku – varnou desku nebudeme umisťovat v těsné blízkosti dřezu.

 

  • Pracovní deska by měla být zhruba ve výšce 85 – 90 centimetrů. Pokud si pořizujete kuchyň na zakázku, upravte si ji podle své velikosti.

 

  • Odpadkové koše umisťujem ideálně do skříňky s dřezem. Odřezky a zbytky tak budou mít ke koši nejkratší cestu.

 

  • Kolem varné desky by měl být dostatek volného prostoru, doporučuje se nechat volných alespoň 40 cm z každé strany.

 

  • Troubu nemusíte umisťovat do spodních skříněk – špatně by se vám k ní sklánělo. Vhodný je prostor mezi spodními a horními skříňkami.

 

Před tím, než se pustíte do práce myslete na to, že potřebujete vyřešit odpad, osvětlení a elektroinstalaci – zásuvky se vám v kuchyni rozhodně neztratí.

 

No Comments Yet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Directory Wizard powered by www.polldirectory.net