Rozhodli jste se koupit pozemek a začít stavět svůj domeček snů? Super, nikdy jsem si nemyslela, že začít stavět dům obnáší tolik zařizování a plánování. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění. Já se tu chci zabývat hlavně tím, co je dobré si zjistit před samotnou výstavbou a projektem kuchyně.
Jelikož v kuchyni budu trávit nejvíce času já, dostala jsem za úkol si ji v samotné fázi příprav vymyslet. Ptáte se proč takto na začátku? Při samotném sestavení projektu domu musíte mít rozmyšleno co a jak chcete mít, kvůli naplánování potřebných rozvodů, odpadů a podobně.
Vůbec jsem netušila jak náročné to bude. Začala jsem hledat na Internetu diskuze a články, jak nejlépe naplánovat a sestavit kuchyň, aby v ní vaření bylo co nejpohodlnější. O tyto rady se s vámi chci podělit.
Plánování kuchyně
Nejdříve si rozmyslete, co od své kuchyně očekáváte. Budete v ní vařit každý den nebo jen občas? Chcete mít kuchyň propojenou s obývacím pokojem? Ze začátku to opravdu bude jen plánování a rozmýšlení, co kam vlastně přijde.
Jak začít? Vezměte si do ruky projekt vašeho domu, podívejte se, jaký prostor máte na kuchyň a začněte vymýšlet. Představivosti se meze nekladou.
Výběr tvaru kuchyňské linky
Kuchyně se vyrábí v různých tvarech. Na výběr jsou kuchyně s ostrůvkem, rohové kuchyně, kuchyně do U a mnoho firem má ve své nabídce i kuchyňské linky atypické. Pokud jste rozhodnuti tvarem, navštivte kuchyňské studio a nechte si udělat vizualizaci kuchyně a cenovou nabídku. Studia vám pomocí perspektivy umožní vidět, jak bude celá kuchyně vypadat. Přestože v představách jste ji viděli jako ideální, najednou zjistíte, jaké má nedostatky, například že pracovní plocha není příliš velká a jiné.
Respektování ergonomických pravidel v kuchyni
Ano i kuchyně má svá pravidla. Tyto pravidla nijak neovlivní estetickou úroveň kuchyňské linky, ale naopak vám zpříjemní práci v kuchyni. A jak by to mělo vypadat?
Správná návaznost vychází ze samotného procesu vaření. Vyndané potraviny ze skříně či ledničky potřebujete očistit, omýt a poté je připravit pro tepelné zpracování. Logické že?
Tudíž klasická sestava kuchyňské linky vychází od skříně na potraviny a chladničky přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme, k dřezu, za dřezem pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Na konci této sestavy je sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.
Pokud takto poskládáte svou pracovní plochu, budete mít vyhráno. Nebudete dělat zbytečné kroky a všechny činnosti na sebe budou krásně navazovat.
A nejdůležitější rada na závěr: VŽDY se poraďte se svým návrhářem.
Podívejte se na další naše zajímavé články
My jsme zrovna u výběru obkladů. Koukali jsme na spoustu stránek. Nějaké se nám líbí tady: https://www.sanimat.cz/k471-obklady-kuchynske-obklady. Máte se stránkami zkušenosti? Jinak se už moc těším, až budeme mít hotovo :).